×

Bericht

Attention no standard shopper group set
×

Waarschuwing

Geolocator component not found in /home/bureaugel2/domains/geluidmeter.nl/public_html/administrator/components/com_geolocator/assets/helper.php

FAQ

vraag aan bureau geluid Wij hebben voor u de meest gestelde vragen op een rij gezet.
Zit uw vraag er niet bij? Stel deze dan aan ons via het vragenformulier.

vragen

 1. Ik wil geluid van mijn buren meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?

 2. Ik ondervind geluidshinder van de hond/papegaai/brommer/muziekinstallatie van mijn buren en wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?

 3. Mijn huis is ontzettend gehorig en ik ondervind geluidshinder van stemgeluid/de televisie/het lopen van mijn buren.

 4. Ik woon naast/boven een bedrijf/horecagelegenheid en wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?

 5. Verkopen jullie ook geluidmeters?

 6. Wat is het verschil tussen een klasse 1 en een klasse 2 geluidmeter?

 7. Wat is de nauwkeurigheid van een klasse 1 c.q. klasse 2 geluidmeter?

 8. Bestaat er ook klasse 3 geluidmeetapparatuur?

 9. Fabriceren jullie ook geluid- en trillingsmeetapparatuur?

 10. Tot hoe laag kan ik meten met een klasse 2 geluidmeter?

 11. Verhuren jullie ook meetapparatuur?

 12. Verhuren jullie ook klasse 2 geluidmeters?

 13. Hoe kan ik bij jullie bestellen?

 14. Kunnen wij een korting krijgen?

 15. Hoe en wanneer verzenden jullie?

 16. Wanneer kunnen wij jullie bereiken?

 17. Hebben jullie ook winkels/dealers/vertegenwoordigers?

 18. Ik wil de producten graag zien. Kan dat?

 19. Ik heb een BG-3/BG-5 geluidmeter aangeschaft, maar ik kan geen verbinding maken. Wat nu?

 20. Geven jullie cursussen geluidmeten?

antwoorden

1. Ik wil geluid van mijn buren meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?

Er bestaat in Nederland en België geen normstelling voor burenlawaai of geluidshinder vanwege particulieren. Er is dus geen wettelijke basis waaraan U iets zou kunnen toetsen. Dat wil niet zeggen dat er geen overlast kan zijn. Kijk ook eens op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder of U daar bruikbare tips kunt vinden: www.nsg.nl

 

2. Ik ondervind geluidshinder van de hond/papegaai/brommer/muziekinstallatie van mijn buren en wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?

Net als bij geluidoverlast door personen bestaat er in Nederland en België geen normstelling voor hondengeblaf, andere dierengeluiden of omgevingsgeluiden wanneer deze worden veroorzaakt door particulieren. Eigenlijk is de enige mogelijkheid, het inschakelen van de politie wanneer de situatie voor u ondraaglijk wordt en hen te verzoeken iets te doen. Er is dus geen wettelijke basis waaraan U iets zou kunnen toetsen. Dat wil niet zeggen dat er geen overlast kan zijn. Kijk ook eens op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder of U daar bruikbare tips kunt vinden:www.nsg.nl

 

3. Mijn huis is ontzettend gehorig en ik ondervind geluidshinder van stemgeluid/de televisie/het lopen van mijn buren. Ik wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?

Zoals hierboven (antw.1) omschreven bestaat er in Nederland en België geen normstelling voor woongeluiden wanneer deze worden veroorzaakt door particulieren. We zien wel vaak dat de geluidisolatie in oudere woningen c.q. flats onvoldoende is, gerelateerd aan de huidige standaarden. Het probleem treedt dus vaak op bij oudere woningen, maar ook bij nieuwbouw.Bij nieuwbouw zou door metingen kunnen worden vastgesteld of de geluidisolatie waarde voldoet aan de eisen. Dit zijn echter specialistische metingen die een particulier niet kan uitvoeren. Reken voor dergelijke metingen op een kostenplaatjevan tenminste €500 excl. btw wanneer het gaat om een enkele standaardmeting. Vaak moeten meerdere metingen worden uitgevoerd.Het eigenlijke probleem wordt hiermee echter niet opgelost. Om die reden voert Bureau Geluid dit soort metingen niet uit bij bestaande situaties, alleen in nieuwbouwsituaties bij de oplevering van een pand.

 

4. Ik woon naast/boven een bedrijf/horeca en wil het geluid meten om te zien of de normstelling wordt overschreden. Kan dit?
U kunt in dit geval een klasse 2 geluidmeter gebruiken om inzicht te krijgen in de optredende geluidniveaus. Anders dan bij particulieren bestaan er voor bedrijven geluidsnormen die zij in acht dienen te nemen. U moet bij de gemeente vragen (meestal de afdeling milieu) welke normstelling voor het specifieke bedrijf geldt. Door eigen metingen uit te voeren kunt U in ieder geval redelijkerwijs vaststellen wat de situatie is en deze eventueel bij het bedrijf c.q. de Gemeente aankaarten. 

5. Verkopen jullie ook geluidmeters?
Ja. Voor het akoestisch en trillingsonderzoek gebruikt Bureau Geluid hoogwaardige meetapparatuur. Dat is nodig om akoestisch- en trillingsonderzoek volgens de wettelijke eisen te kunnen uitvoeren en te kunnen rapporteren. Onze afdeling geluidmeetapparatuur levert klasse 1 apparatuur aan professionals bij overheden, ingenieurs/adviesbureaus en in de industrie. Indien u zelf indicatief het geluid wilt meten kan dat met veel eenvoudigere apparatuur welke voldoet aan  meetklasse 2. Bijvoorbeeld om een indicatie te krijgen van het geluid op de werkvloer, het muziekniveau in uw horecaonderneming, omgevingsgeluid of het geluid van een installatie.

 

6. Wat is het verschil tussen een klasse 1 en een klasse 2 geluidmeter?
Klasse 1 geluidmeters worden ingezet in situaties waar vanwege een juridische reden metingen moeten worden uitgevoerd, of waarbij het noodzakelijk is zeer lage geluidniveaus te meten. Klasse 1 geluidmeters hebben een gegarandeerde nauwkeurigheid over een breed temperatuursbereik, luchtvochtigheidsbereik en luchtdrukbereik. Zij zijn om die reden geschikt voor langdurige permanente geluidsmetingen. Gebruikers van klasse 1 geluidmeters zijn vaak overheden en bedrijven die een hoge nauwkeurigheid wensen. Zoek u een geluidmeter voor standaard metingen, kies dan een klasse 2 geluidmeter.

7. Wat is de nauwkeurigheid van een klasse 1 c.q. klasse 2 geluidmeter?
Volgens de norm waaraan geluidmeters moeten voldoen mag de afwijking voor een klasse 1 geluidmeter 0,5 tot 1,0 dB(A) in het middenfrequentiegebied zijn. Voor een klasse 2 geluidmeter is dat 0,5 tot 1,5 dB(A). Deze norm is echter vrij gedateerd. In de praktijk zien we dat onze klasse 2 geluidmeters slechts een afwijking van enkele tienden dB hebben, maar de fabrikant verwijst dus nog altijd naar de maximale afwijking volgens de norm.

8. Bestaat er ook klasse 3 geluidmeetapparatuur?
Ja, er zijn geluidmeters die voldoen aan de klasse 3 indeling. Bureau Geluid levert deze echter niet. De afwijking hiervan is dermate hoog dat de toepassing hiervan zinloos is en ook niet nodig nu er betaalbare klasse 2 geluidmeters zijn met een hoge nauwkeurigheid.

9. Fabriceren jullie ook geluid- en trillingsmeetapparatuur?
Ja, Bureau Geluid levert onder haar merknaam New Instruments onder andere de NI-1 en NI-2 geluidsbronnen en verschillende samengestelde geluid-, en trillings meetsets.

 

10. Tot hoe laag kan ik meten met een klasse 2 geluidmeter?

De ondergrens van klasse 2 geluidmeters is ca.30 dB(A). Dit is geen harde ondergrens want deze is afhankelijk van luchtdruk, luchtvochtigheid en temperatuur op een bepaald moment.In de praktijk varieert de ondergrens daarom tussen de 30 en 35 dB(A). Het kan dus zijn dat wanneer een klasse 2 geluidmeter 30 dB(A) aangeeft, dat het werkelijke geluidsniveau lager is. Wilt U lager meten dan ca.30 dB(A) dan voldoet een klasse 2 geluidmeter niet meer.U moet dan een klasse 1 geluidmeter kiezen. U zit dan qua budget echter een factor 5 tot 10 hoger.


11. Verhuren jullie ook meetapparatuur?
Ja, de verhuur van geluidsbronnen, contactgeluidgeneratoren en klasse 1 meetapparatuur wordt rechtstreeks door ons verzorgd. Neem contact met ons op (043-458 41 65 of stuur een mail) voor de mogelijkheden voor huur op korte of lange termijn.

12. Verhuren jullie ook klasse 2 geluidmeters?
Klasse 2 geluidmeters zitten niet in de verhuur. De huurprijs is altijd per week en de huurprijs zou dan inclusief heen en terugzending, verzekering, verpakking etc. hoger zijn dan de aanschafprijs. Voor klasse 2 geluidmeetapparatuur is kopen dus aantrekkelijker dan huren.

 

13. Hoe kan ik bij jullie bestellen?
Bestellen is bij ons eenvoudig en betrouwbaar via de webshop. U kunt in de webshop klasse 2 geluidmeetapparatuur, trillingsmeetapparatuur, klimaatmeetapparatuur en accessoires bestellen en de betaling organiseren (vooruitbetaling, IDEAL, Credit Card, onder rembours).

 

14. Kunnen wij een korting krijgen?
In feite krijgt iedere klant al een korting omdat de vermelde prijzen inclusief verzending binnen Nederland zijn (voor België zijn er bijkomende verzendkosten). Een korting is mogelijk bij bestellingen vanaf 5 stuks. Neem daarvoor per e-mail of telefonisch contact met ons op.

 

15. Hoe en wanneer verzenden jullie?
Wij verzenden op dinsdag en donderdag zodat de aflevering, in Nederland, doorgaans op woensdag en vrijdag is. De overkomstduur naar België is doorgaans 2 dagen.U ontvangt per mail een bestelbevestiging en wij informeren U over de status van uw bestelling en het moment van verzending. De goederen worden altijd per pakketpost verzonden en zijn door ons traceerbaar tot het moment van aflevering. Alle meetapparatuur wordt door ons voor verzending getest.

 

16. Wanneer kunnen wij jullie bereiken?
Wij zijn tijdens werkdagen tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar, maar het kan zijn dat wij metingen aan het uitvoeren zijn of in bespreking zitten. In dat geval kunt U inspreken op onze voicemail. U kunt ook een e-mail verzenden.Op werkdagen beantwoorden wij deze berichten eigenlijk altijd binnen een dag.

 

17. Hebben jullie ook winkels/dealers/vertegenwoordigers?
Onze producten zijn niet via winkels/dealers/vertegenwoordigers in andere delen van het land te verkrijgen. U doet dus rechtstreeks zaken met ons.

 

18. Ik wil de producten zien. Kan dat?
Ja, wij hebben een showroom waar de producten te bekijken zijn. We zijn echter regelmatig op pad voor het uitvoeren van metingen. Een bezoek aan de showroom is dus op afspraak. We reserveren dan voldoende tijd voor U. Neem contact met ons op als U ons wilt bezoeken.

 

19. Ik heb een BG-3 geluidmeter aangeschaft, maar ik kan geen verbinding maken. Wat nu?
Helaas is bekend dat met name de beveiligingsinstellingen van Windows roet in het eten kunnen gooien. Het is bijzonder vervelend dat dit niet altijd goed gaat. Helaas is dit een Windows aangelegenheid op de specifieke computer waar wij ook niets aan kunnen doen. Meestal doet U niets fout, maar doet Windows iets op uw computer niet goed. We zijn bekend met de meeste problemen. Wat u in zo'n geval eerst moet doen is de alternatieve driver installeren die U kunt downloaden via de downloadpagina. Lukt het dan nog niet, neem dan contact met ons op (telefonisch op werkdagen tijdens kantooruren). Tot nu toe zijn alle problemen opgelost na het installeren van de alternatieve driver en een eventuele telefonische interventie. Controleer bij de BG-5 ook even of U het knopje SETUP op het meetinstrument heeft ingedrukt (het kloksymbool moet dan uit het display verdwijnen, zie de gebruiksaanwijzing). Dit is noodzakelijk om een juiste verbinding op te bouwen.

 

20. Geven jullie cursussen geluidmeten?
Ja. Bureau Geluid biedt reeds enkele jaren kortlopende klantgerichte cursussen aan waarin we op een heldere en deskundige wijze ingaan op de theoretische en praktische kant van geluidmetingen.
Door onze jarenlage ervaring met het gebruik van diverse geluidmeetinstrumenten, het maken van geluidsrapporten en de eigen ontwikkeling van meetinstrumenten is het voor ons mogelijk om U in twee dagdelen deskundig (bij) te scholen op het gebied van geluid.

Onze klanten zijn geluidmedewerkers van provinciale en gemeentelijke overheden, ingenieursbureaus/ adviesbureaus en bedrijven.

Wij hebben de beschikking over een eigen cursusruimte en werken met de meest actuele geluidmeetapparatuur klasse 1. De dagdelen kunnen op één dag of verdeeld over twee dagen gegeven worden.
Lees meer over onze cursus geluidmeten...

 

 

 

 • kalibratie geluid iso-17025